Rozhovor so zakladateľmi Virtual Challenge

08. jún 2020 Darina Volochová

“Náš prvý blogový článok nevenujeme nikomu inému než zakladateľom portálu Virtual Challenge Erikovi a Lucii. Tento pár vášnivých športovcov totiž využil zrušené športové preteky na to, aby si založil svoj vlastný portál so športovými výzvami. Ich cieľ je jasný – chcú rozhýbať všetkých ľudí a ukázať im, že medaily nemusia získavať len za prekonávanie iných, ale aj za prekonávanie samých seba!”

Prečítajte si tiež: Zaujíma vás, čo presne je virtuálna výzva a aké sú jej pravidlá? V sekcii stránky „O projekte“ nájdete odpovede na všetky vaše otázky.

Zakladatelia Virtual Challenge v Tatrách

Erik s Luciou sú mladý pár z východného Slovenska, ktorý každú svoju voľnú chvíľu venuje športu. Najviac milujú beh, cyklistiku či plávanie, no nepohrdnú ani turistikou v našej nádhernej prírode. Obaja majú prudko súťaživého ducha a milujú rôzne športové preteky, z ktorých si môžu odniesť domov nové medaily do zbierky.

V súkromnom živote je Erik programátorom a Lucia pracuje v oblasti cestovného ruchu. Virtual Challenge je ich prvým spoločným projektom a vznikol veľmi spontánne – viac nám už o tom prezradia v nasledujúcom rozhovore.

Ahojte, viete mi opísať, ako vznikla myšlienka založiť Virtual Challenge?

E: Ako si už spomenula, väčšinu svojho voľného času venujeme športu. Všetky svoje preteky si plánujeme takmer rok dopredu, spravidla začiatkom kalendárneho roka. V roku 2020 sme mali absolvovať doma i v zahraničí cez 40 rôznych športových podujatí vrátane behov cez prekážky, triatlonov, či turistických výstupov.

Rýchly príchod globálnej epidémie nám (ale aj všetkým ostatným športovcom) však zmenil plány. Hromadné podujatia sa zrušili, cestovanie dostalo stopku a osud športových podujatí tak ostal neistý. Väčšina pretekov bola nútene pretransformovaná do tzv. virtuálnej podoby.

Niekde v tejto fáze sa zrodil aj náš projekt, ktorý v sebe spája dve myšlienky. Jedným z bodov Luckinho životného “to-do listu” je totižto zorganizovať bežecké preteky a ja som zas videl potenciál v zastrešení rôznych športových aktivít pod jeden webový portál. Zrušené športové preteky sme tak v podstate zobrali ako výhodu, vďaka ktorej sme si mohli vytvoriť vlastný projekt.

Lyžiari Erik a Lucia na Prednom Solisku.jpg

Koľko času prešlo od zrodu myšlienky po spustenie webstránky?

L: Erik mi v nedeľu 31.5. priblížil svoj nápad zorganizovať virtuálne preteky a ešte v ten deň sme začali na projekte spoločne pracovať. Okamžite sme začali vymýšľať vhodný názov a overovať voľné webové domény. Vytvorili sme postupový plán a pustili sme sa do prípravných prác.

Všetko išlo úplne spontánne, no aj pomerne rýchlo, pretože spustenie registrácie sme si určili na magický dátum 7.7.2020 (moje šťastné čísla!). Vedeli sme, že sa do toho musíme pustiť hneď a naplno ešte počas leta, pretože neskôr v roku by to už strácalo význam.

To všetko ste zvládli sami?

E: Nie, to určite nie. Z pohľadu programátora som totiž vedel, že nás čaká v krátkom časovom horizonte nemalo úloh, a že Paretovo pravidlo bude v tomto prípade platiť dvojnásobne. Preto som neváhal a hneď som napísal svojmu bratovi Johnnymu, ktorý sa venuje grafike a opýtal sa ho, či sa mu idea pozdáva a či by mal záujem podieľať sa na jej kreovaní.

Okamžite sa pre tento nápad nadchol (podobne ako my) a vytvoril webdesign, grafický návrh medailí, bannery na sociálne siete, potlač na tričká, plagáty atď. Som rád, že do projektu zapojil aj svoju priateľku Dadku, ktorá zastrešuje oblasť copywritingu a marketingu. S organizačnými vecami nám zas vypomáha aj Luckina sestra Viki, takže tím Virtual Challenge tvorí dohromady päť ľudí.

Tím Virtual Challenge

Prečo názov Virtual Challenge?

L: V preklade to znamená virtuálna výzva a my sme od začiatku vedeli, že názov musí obsahovať práve slovo „výzva“ – my sami ich v živote milujeme a preto sme sa rozhodli pripraviť nejaké aj pre potenciálnych účastníkov. Slovo „virtuálna“ zas značí, že neorganizujeme fyzické preteky, ale dávame ľudom možnosť športovať individuálne.

Väčšina našich výziev je práve takých, ktorých by sme sa zúčastnili aj my sami. Zvyšok sme doplnili podľa dopytu našich rodinných príslušníkov a priateľov, aby sme oslovili čo najviac ľudí. Naša cieľová skupina nie sú iba aktívni športovci alebo zberatelia medailí ako sme my, ale všetci tí, ktorí majú chuť športovať a prekonávať samých seba. Náš cieľ je jasný – chceme motivovať ľudí k športu a pohybu ako takému.

V čom sa líšia virtuálne výzvy od tradičných pretekov?

E: Naše športové výzvy nesú prívlastok virtuálne, pretože ich trasu a čas si na rozdiel od tradičných pretekov určuje každý sám. I napriek vzájomným snahám organizátorov sa bežne stáva, že sa dátumy podujatí prelínajú a žiaľ sa tak ľudia nemôžu zúčastniť všetkých pretekov, ktorých by chceli. Virtuálne výzvy riešia tento problém tým, že dávajú ľuďom slobodu vo výbere lokality a času, teda kedy a kde svoju osobnú výzvu zdolajú.

Pre koho sú určené?

L: Ako sme už spomínali, výzvy sú určené pre každého, kto chce športovať a hýbať sa. Pre tých, ktorí už preteky a športové akcie zažili a hľadajú niečo nové. Pre zberateľov medailí, ktorých veríme, že oslovia naše jedinečné, na zákazku precízne vyrobené dizajnové kúsky. Ale aj pre tých, ktorí športujú iba rekreačne alebo sa k športu iba odhodlávajú.

Veríme, že z našej ponuky výziev si vyberie skutočne každý. A ak by aj nie, stačí odoberať náš newsletter a my vám dáme vždy vedieť, keď pridáme nové výzvy. Máme ich naplánovaných skutočne veľa a dúfame, že sa nám s nimi podarí dostať aj za hranice Slovenska.

Medaily_Virtual_Challenge.jpg

Čo by ste vyzdvihli ako najväčšiu výhodu Virtual Challenge?

E: Virtuálne preteky nie sú žiadnou novinkou, tie tu boli už dávnejšie pre pretekárov, ktorí sa osobne nemohli zúčastniť daného podujatia. Všetky novovzniknuté virtuálne preteky však treba hľadať na rôznych webstránkach, pretože každý organizátor si ich spravuje naďalej vo vlastnej réžii. Najväčšia výhoda nášho portálu spočíva v evidencii výziev rôznych kategórií, tj. rozličných športov a obťažností. Snažili sme sa vytvoriť širokú ponuku naozaj pre každého.

V súčasnosti (jún 2020) sa pomaly obnovujú tradičné preteky. Vnímate ich ako konkurenciu?

L: Sme si vedomí toho, že atmosféru na pretekoch virtuálna výzva nenahradí. To ani nikdy nebolo naším zámerom. Má to byť predovšetkým forma motivácie. Našimi výzvami si môžu účastníci napríklad preveriť, či by sa na preteky prihlásili. Majú možnosť trénovať a získať odhodlanie. Určite sa nájdu aj takí, ktorí na pretekoch nikdy neboli a práve splnenie našej výzvy ich v tom osmelí.

Mojím snom je napríklad zabehnúť maratón, len sa na to ešte necítim a práve takáto – najprv osobná výzva (kde si ja sama zvolím trasu, tempo a nikto ma nesleduje) by mi v tom mala pomôcť. My sa takisto plánujeme aj naďalej zúčastňovať tradičných pretekov.

Zakldatelia Virtual Challenge Erik a Lucia na preteku v poľskej Krynici

Aké máte v pláne navštíviť najbližšie?

E: V zozname máme viacero domácich i zahraničných pretekov a športových podujatí, medzi ktoré patria napríklad: Brněnský půlmaraton, Spartan Race, Bieg Katorźnika, Rajecký in-line polmaratón, polmaratón v Reykjavíku, Košický Cross-Triathlon 2020, ČSOB maratón, Festiwal Biegowy v Krynici, Prešovský polmaratón, Spoznaj Trebišov behom, 10tka v Debrecíne, Banskobystrický maratón, Medzinárodný maratón mieru v Košiciach a iné. Je toho naozaj dosť.

Otázka na záver, aké sú vaše plány s projektom Virtual Challenge? Kam by ste to chceli dotiahnuť?

L: Mojou hlavnou víziou, nielen pri tomto projekte, je pomáhať a motivovať. Virtual Challenge má lákať ľudí k športu. Sama na sebe vnímam, že motivácia zohráva veľkú rolu pri akejkoľvek aktivite a šport nie je výnimkou. Myslím si, že sa určite nájdu ľudia, ktorí ju potrebujú :).

Projektom Virtual Challenge sme sa však rozhodli pomôcť aj tým, ktorí športovať chcú, ale sám život im položil na tejto ceste prekážky. A to sú práve telesne znevýhodnení športovci, ktorých zastrešuje Slovenský paralympijský výbor. Veľmi sa tešíme zo vzájomnej spolupráce!

E: Šport je náš koníček a vďaka nemu sme spoznali viacero skvelých ľudí. Dokonca i my dvaja s Luckou sme spolu vďaka pretekom. Páči sa mi predstava, v ktorej prispievame k dobrým medziľudským vzťahom a to jednak na Slovensku i v zahraničí. Náš portál je momentálne k dispozícii v slovenčine a angličtine a plánujeme ho preložiť aj do iných jazykov, aby bol čo najdostupnejší. Veríme, že náš projekt zanechá vo svete športu (nielen bežeckú) stopu :).