Miroslav má na konte 105 maratónov a teraz si vyskúšal virtuálny

17. november 2020 Darina Volochová

“Spoluzakladateľ Virtual Challenge Erik miluje šport a deň bez pohybovej aktivity sa preňho akoby ani nerátal. Práve tento prístup získal od svojho otca Miroslava, ktorý ho odmala viedol k rôznym druhom športov. Obaja majú súťaživého ducha a častokrát sa aj sami medzi sebou vyzývajú a motivujú k lepším výsledkom – či už počas tréningu, pretekov alebo teraz aj virtuálnych výziev.”

Miroslav je stredoškolský pedagóg, ktorý každú svoju voľnú chvíľu venuje športu a dokonca k nemu vedie aj svojich študentov. V rámci krúžku Fénix, ktorý spadá pod celoslovenskú detskú organizáciu, pripravuje mnohé výlety a podujatia s cieľom motivovať mladých k pohybu.

maratónec_Miroslav_s_medailou

Najradšej beháva

Aj keď je Miroslav milovník mnohých druhov športov, najbližší mu je práve beh. Na konte má už úctyhodných 105 maratónov a o tri roky sa by sa mal zaradiť do Diamantového klubu Medzinárodného maratónu mieru (Diamantový klub MMM eviduje a združuje všetkých bežcov a bežkyne, ktorí majú na svojom konte 25 a viac úspešne zvládnutých štartov na najstaršom maratóne v Európe.)

Každý bežec však vie, že začiatky bývajú náročné a špeciálne prvý maratón je okamihom, na ktorý sa len tak nezabúda. „Na prvý maratón sa nedá zabudnúť. Bežal som ho 2. 10. 1983 v Košiciach ako 21-ročný. Bol to 53. ročník MMM. Limit bol 4 hodiny a ja som to stihol o 51 sekúnd skôr! Na druhý deň som nemohol zísť z tretieho poschodia internátu dolu schodmi – bolesť nôh bola neskutočná. Ale ten pocit, že som to zvládol a stihol sa nedal opísať,“ spomína si Miroslav.

Odvtedy už ubehlo 37 rokov a Miroslav stále beháva maratóny pod štyri hodiny – a dokonca nielen tie slovenské, ale aj európske. Najviac mu utkveli v pamäti maratóny v Berlíne, Varšave či Aténach. „Práve v hlavnom meste Grécka bol môj druhý syn na študijnom pobyte, a tak sme sa s rodinou rozhodli, že ho navštívime. Cestu sme si naplánovali práve na čas, kedy tam mal prebiehať maratón a mne bolo jasné, že si ho musím odbehnúť. Bol to skvelý zážitok, na ktorý veľmi rád spomínam,“ hovorí.

maratón Atény účastníci, bežci

Virtuálny maratón? Prečo nie!

Aj keď sa zahraničné maratóny dajú spojiť s poznávaním nových krajín, Miroslav sa predsa len vždy najviac teší na domáce podujatie MMM v Košiciach, ktoré berie ako vyvrcholenie sezóny. Tento rok sa naň však kvôli obmedzenému režimu nedostal, a tak mu padlo vhod, že sa organizujú aspoň virtuálne behy, vďaka ktorým nevyjde z kondície.

„Virtuálny maratón od Virtual Challenge bol mojím prvým tohto typu. Musím uznať, že to bola výzva bojovať na maratónskej trati len sám so sebou a s časom. Bežecké podujatia vždy vytvoria atmosféru súťaživosti so spolubežcami. Individuálne výzvy sú preto skôr potrebou danej osobnosti. Je to potreba neustále sa hýbať, ísť do prírody, kochať sa jej krásami a tešiť sa z toho, že robíme niečo dobré pre seba,“ hovorí Miroslav.

medaila Virtual Challenge maratón

Virtuálny beh a virtuálne výzvy preto neberie ako náhradu pretekov, koniec koncov, ani to nie je ich cieľom. Je to možnosť, ako si nastaviť individuálny cieľ, splniť ho a dostať za to unikátnu medailu. Miroslav ich má v zbierke už 8 a už teraz sa teší na nadchádzajúce zimné disciplíny. A čo by videl rád v našej ponuke v ďalšom roku? „Vaša ponuka zaberá široké spektrum športov spojených s prírodou, viem si predstaviť, že by som išiel zdolať napríklad splav rieky,“ uzatvára svoje rozprávanie.