Od návrhu až po finálny dizajn medailí

12. January 2021 Ján Telepovský

“Ako vyštudovaný produktový dizajnér som sa veľmi rád ujal možnosti navrhnúť medaily pre projekt Virtual Challenge. Vytvoriť škálovateľnú sériu a nájsť vhodného dodávateľa, ktorý by dokázal pretaviť 3D model do reality, bola síce výzva, no ako tím sme sa s ňou radi popasovali. Celý proces od návrhu až po hotový produkt som preto spísal do nasledujúceho blogu.”

Hľadanie vhodného konceptu

Na začiatku nás čakala najdôležitejšia a zrejme najnáročnejšia výzva pri navrhovaní. Bežne sa pre športové podujatie vytvorí unikátny vzor medaily, ktorý sa použije iba na jeden ročník. My sme však potrebovali vytvoriť univerzálny dizajn pre všetky kategórie a obťažnosti, ktoré bude možné dopĺňať a rozširovať. Dôležité bolo, aby ľudia medaily od Virtual Challenge rozpoznali na prvý pohľad, aj keď sa od seba budú farebne či tvarovo líšiť.

zbierka medaili

Najskôr som preto hľadal formu medailí. Vychádzal som zo základných geometrických tvarov a kombinoval vždy dva tak, aby sa dali jednoducho variovať. Vďaka tomu vzniklo množstvo základov a každý z nich som mohol priradiť inej disciplíne.

Zjednocujúce grafické prvky

Do stredu medailí som umiestnil názov výzvy (disciplína + obťažnosť) spolu so siluetou športovca vykonávajúceho daný šport. Najdôležitejšie informácie sú tak centrálnym prvkom, ktorý si všimnete ako prvý. Okrem toho vás hneď zaujme aj čierny rám, ktorý na sebe nesie logo a názov disciplíny. Takýto zapamätateľný prvok zjednocuje celú sériu.

Ostali mi tak dve posledné plochy, ktorými som chcel medaily ozvláštniť a najmä rozlíšiť. V spodnej časti som sa inšpiroval tradičným čičmianskym vzorom, ktorý som varioval a dopĺňal tak, aby čo najlepšie vypĺňal svoju plochu. A prečo práve tento vzor? Pretože pri expanzii do iných krajín sme chceli, aby na sebe medaila niesla slovenský odkaz.

Vlastné kresby a výber farieb

Vrchná časť medailí zas vypĺňa geometrická kresba prírody. Vždy tak, aby čo najvhodnejšie reflektovala náročnosť danej výzvy ako aj šport samotný. Napríklad pri bežeckej disciplíne si môžete všimnúť prechod od slnečnej krajiny s listnatými stromami (výzva 5 km) po horské pásmo s búrkou a tornádom (maratón).

Virtual Challenge skice medaili

Po navrhnutí všetkých grafických prvkov som sa mohol pustiť do výberu farieb. Každá medaila má unikátnu kombináciu, ktorú nenájdete na žiadnej inej našej výzve. Pri vytváraní setov jednotlivých disciplín som sa taktiež riadil analógiou a komplementárnosťou farieb. Ostalo už len dúfať, že sa nám podarí tieto farby docieliť aj pri finálnom produkte.

Prvé prototypy a hľadanie dodávateľa

Aby som si overil vhodnú veľkosť, hrúbku a veľkosť jednotlivých prvkov, vymodeloval som medailu pomocou 3D softvéru a vytlačil si testovací model na 3D tlačiarni.

Prvé firmy, ktoré sme oslovili, nám ponúkli možnosť výroby “tradičnou” technikou. To znamená, že farebné prvky vznikajú vlievaním farby do reliéfu. Naša grafika však na to bola komplikovaná (kvôli množstvu farieb) a v konečnom dôsledku by ju to značne pozmenilo.

navrh medaily, kovova a 3D model

Rozhodli sme sa preto pokračovať v hľadaní a osloviť aj zahraničné firmy. Poľská firma Modern Forms nám nakoniec dokázala vytvoriť prototyp, ktorý ovplyvnil pôvodnú grafiku a farby len minimálne. Dôvodom je využitie techniky UV potlače, pri ktorej sa farba nanáša priamo na kov.

Posledné úpravy a prvé medaily sú na svete

Aby sme však nestratili priestorovosť, výrobca navrhol zhotoviť medailu z dvoch častí, čo sa nám okamžite zapáčilo. Vrchná časť sa vždy vopred zafarbí na čierno a následne prilepí k telu medaily. Reliéfny povrch tiež dotvára hrubší lak na niektorých prvkoch.

Napokon som ešte navrhol stuhy, ktoré okrem toho, že „hrajú“ s celkovým dizajnom, tak aj nesú informáciu o disciplíne a vzdialenosti. Prvá várka medailí napokon uzrela svetlo sveta v júli 2020 a celý tím bol výsledkom veľmi príjemne prekvapený. Medaily boli masívne, ťažké a dokonalo prepracované.

medaily za virtualne vyzvy virtual challenge

Rozširovanie portfólia medailí

Okamžite sme vedeli, že chceme tvoriť ďalšie a ďalšie. Pri rozširovaní portfólia sme sa rozhodli aj pre experiment s fosforeskujúcou farbou na tejto medaile, ktorú môžete získať za nočný beh . Aby si na svoje prišli aj majitelia psov, vytvorili sme disciplínu Canicross s odmenou vo forme prívesku pre štvornohých parťákov. Najaktuálnejšie nám portfólio dopĺňajú zimné výzvy, pri ktorých som kládol dôraz na vhodnú farebnosť a tematické ilustrácie zimných krajín.

Vďaka funkčnému a praktickému dizajnu vieme vždy pridávať nové výzvy a už teraz máme hromadu nápadov. V hre je však aj možnosť obmeny celého dizajnu po určitom čase – môžete mať istotu, že vás opäť s niečím prekvapíme!

Ján Telepovský ART